9 Strategii Growth Hacking pentru un Startup de Succes13 minute de citire

growth-hacking-watch

Marketingul unui startup poate să pară imposibil.

Există chiar posibilitatea să te afli într-o competitie acerba.

Cum poţi să te remarci într-o piaţă când iau naştere 80 de companii pe ora doar în Marea Britanie?

Nu eşti o persoană optimistă? Află că există speranţă prin growth hacking!

Trebuie să fii deschis soluţiilor creative. Şi dacă ţi-e teamă că o să cheltui mulţi bani pe advertising, afla că “merge” şi cu un buget mic.

Ce înseamnă Growth Hacking?

Un răspuns bun ne oferă Neil Patel: “analiza, economia, creativitatea si inovarea metodelor de a creste exponential baza de clienti a companiei”.

Să zicem că ţi-ai optimizat paginile de destinaţie (landing pages) până când conversiile s-au plafonat, că ai făcut split testing la fiecare aspect al companiei tale şi că ai colaborat cu influenţatori în nişa ta pentru a-ţi maximiza expunerea pe piaţă.

Ce faci după?
Aceste tactici sună bine şi pot genera o creştere explozivă dar după un timp vei ajunge la stagnare.

Pare intimidant, dar dacă vei aplica câteva strategii din articolul acesta vei fi pe drumul care-ţi va oferi ţie rezultatele şi NU va trebui să angajezi/plăteşti să ajungi acolo.

Înainte să trecem la strategii aruncă o privire pe această pâlnie pentru growth hacking.

growth-hacking-palnie

Este mai mult decât marketing.

Aceasta pâlnie presupune concentrarea 100% pe obţinerea de utilizatori care convertesc.

Acum, hai să aruncăm o privire pe următorii paşi care te pot aduce pe calea corectă.

Îţi recomand cartea “Traction” de Gabriel Weinberg, conţine aproape tot ce ţine de Growth Hacking !

1. Stabileşte-ţi obiective clare

Ştiinţa a dovedit că este mai mult probabil să reuşeşti dacă îţi scrii obiectivele.

Top 1% dintre cei care au avut succes sunt cei care îşi notează obiectivele şi le recitesc deseori.

metoda-1-crestere-growth

Nu este de ajuns să “faci bani” sau “să ai mulţi utilizatori”.

Trebuie să ştii bine ce-ţi doreşti să realizezi şi când.

În multe cazuri, ca să rămâi pe linia de plutire este necesar să-ţi atingi obiectivele.

Ar putea să însemne obţinerea a 100 de clienţi până la sfârşitul anului pentru a ţine pasul cu salariile şi cheltuielile.

Sau poate ai trecut deja la nivelul de generare profit.

Indiferent de stadiul în care te afli, ai nevoie de obiective pe termen scurt şi lung

Stabileşte-ţi obiective S.M.A.R.T!

Semnificaţia: Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant şi Bazat pe Timp.

Se aplică fiecărui tip de obiectiv, de la sport, cum arată şi-n infographic, la creşterea unui startup.

scop-crestere-business-smart

Pentru setarea obiectivelor îmi place să folosesc Todoist – e gratuit.

2. Discounturi personalizate

Abordarea generică în marketing nu mai este aplicabilă.

Astăzi, companiile pot folosi datele utilizatorilor pentru a le oferi mai multe mesaje personalizate, mesaje emoţionale, pentru a creşte angajamentul şi profiturile.

E-mail marketers înţeleg mai bine cum se procedează aici.

În funcţie de acţiunile clienţilor la e-mailurile trimise, anumite porţiuni din e-mail se pot elimina sau schimba.

  • Dacă utilizatorul deschide un e-mail care promovează un webinar şi apoi participa la el, s-ar putea ca după să primească un email personalizat. poza-email-personalizat-exempluDar dacă acesta nu a participat la webinar, mesajul din e-mail ar fi un reminder pentru când va fi disponibil următorul.
  • Dacă utilizatorul a vizitat pagina produsului de mai multe ori şi nu a convertit – există un interes, dar este o problemă. Oferirea de reduceri cu timp limitat acestor utilizatori îl pot împinge să finalizeze cumpărarea.

Utilizarea acestui marketing personalizat, în funcţie de business-ul tău, poate duce la o creştere explozivă. Dacă nu crezi asta, urmăreşte împreună cu mine şi celelalte metode interesante pe care ţi le-am pregătit.

3. Apelează la referali

O metodă bună de economie la bugetul pentru campaniile publicitare sunt “referrals” (referalii). Te-ai gândit vreodată să-ţi transformi clienţii existenţi în ce-i care-ţi promovează produsul?

În ultimii ani, AirBnB şi Dropbox au înregistrat o creştere mare prin marketingul cu referali, PayPal fiind prima companie care a iniţiat această metodă de growth hacking cu mulţi ani în urmă.

Practic, PayPal oferea 20$ utilizatorilor noi şi încă 20$ (a fost redusă treptat la 10$ şi apoi la 5$) pentru că aceştia să-şi invite prietenii să utilizeze platforma. Rezultatul? 100.000 de utilizatori noi în prima lună.

Campania a fost creată de co-fondatorul PayPal, Elon Musk. Cel care deţine astăzi Tesla şi SpaceX.

Dacă nu vă permiteţi să investiţi atât de mulţi bani într-o astfel de campanie ca cei de la PayPal, o altă metodă interesantă este beneficiul mutual între referal-prieten.

 

statistica-referali-growth-hacking

Această tehnică a fost aplicată de cei de la DropBox. Dacă utilizezi platforma poţi să inviţi un prieten prin email oferindu-ţi 1GB, la confirmare, (scăzând astăzi la 500MB) şi poţi ajunge până la 16GB.

Dacă businessul pe care-l ai nu permite marketingul prin referali, trimite clienţilor fideli coduri de discount prin email. Automat având o părere bună asupra produsului tău (demonstrată prin cumpărările repetate), ei vor fi bucuroşi să vă recomande prietenilor – mai ales dacă sunt stimulaţi să facă asta.

4. Guest Posting

Pe scurt, Guest Posting este atunci când postezi un articol cu caracter informativ pe siteul altcuiva în schimbul a unui link extern care duce spre siteul tău.

Cu câţiva ani în urmă, guest postingul s-a folosit din toate motivele greşite. În scopul de a păcăli motoarele de căutare şi de a primi uşor linkuri inbound. Zic greşit pentru că articolele erau de foarte slabă calitate (spinned articles), ele fiind aproape imposibil de citit, nu ofereau informaţii oamenilor ci botilor Google.

Din fericire, Google s-a adaptat acestei practici şi a eliminat-o treptat.

Cu toate acestea, Google este total de acord cu guest posting care “informează cititorii, educa publicul unui alt site sau aduce la cunoştinţă despre compania ta”.

Guest postingul nu mai este o metodă de obţinere de linkuri; este despre valoarea mesajului şi construirea brandului pe termen lung.

Ca o tactică de growth hacking gratuită, consider că astfel de postari sunt extrem de eficiente. O să fie una dintre metodele pe care am să le abordez pentru acest blog.

Dacă nu te consideri un scriitor iscusit, poţi apela la un ghostwriter. În România preţurile sunt decente, de la 5$/h la 100$/h (date preluate de pe

Upwork). Poţi obţine un preţ mai mic dacă le vei cere să-ţi scrie în romană.

Asigură-te că scriitorul este un bun cunoscător al nişei în care activează businessul tău. Poţi verifica asta prin portofoliul şi experienţa lui. De preferat să scrie atât pe bloguri de zi cât şi de marketing B2B.

Încearcă să păstrezi cele mai bune articole pentru guest posting.

Sună greşit, ştiu. Dar acestea vor avea trafic mai mare pe siteul altcuiva decât pe blogul tău abia “inaugurat”. Oferă calitate iar cititorii vor urmări linkul mai departe spre siteul tău pentru a citi mai mult, deci nu uita ca nişa să fie comună.

5. Gamificare

Nu e niciun secret că tuturor ne plac jocurile.

Termenul gamificare înseamnă adăugarea elementelor din sfera jocurilor în experienţe neorientate pe jocuri. Oare am explicat bine?

Însă, am un exemplu bun, eJobs.

exemplu-gamificare-ejobs

eJobs foloseşte o gamificare similară care încurajează utilizatorii noi să completeze profilele lor.

Gamificarea se bazează pe psihologie. Este eficientă deoarece ne activează dorinţa noastră înnăscută de a concura, de a verifica progresul şi la sfârşit, de a fi recompensat.

Cercetarea indică faptul că actul de a finaliza un task, oricare ar fi acesta, duce la eliberarea hormonului endorfină. Când actul de completare este asociat cu emoţii pozitive, utilizatorul este stimulat să completeze până la 100%.

Gândeşte-te la modul în care poţi atribui gamificarea în businessul tău şi o să culegi recompensele acestei strategii interesante de growth hacking.

Alte câteva exemple: card cu puncte, profil LinkedIn, jocurile mmorpg, aplicaţia Duolingo, FitBit.

6. Produse gratuite

În mediul digital, produsele gratuite nu pot părea o tactică promiţătoare , dar tocmai de aceea este atât de puternică pentru că nu multă lume o mai practică.

Prin distribuirea de tricouri cu brandul tău, a pixurilor, a şepcilor şi a altor accesorii, pui acestea să facă marketingul pentru tine.

Te gândeşti că investiţia ar fi mare, că totuşi vorbim de bunuri şi apoi de imprimare.

Nu e aşa! Îţi recomand Alibaba. Este un marketplace uriaş de unde se cumpără angro direct de la fabrică.

exemplu-cumparare-tricou-business

Imprimarea brandului, în general, se face gratuit la cererea clientului.

Clientul fidel este mai mult probabil să poarte tricoul ,primit gratuit cu logo-ul companiei tale, arătându-l prietenilor lui. Atâta timp cât este un client care se întoarce, nu vei pierde bani trimiţându-i un cadou – faţă de clienţii care au cumpărat doar o dată.

7. Cauta parteneri corporativi sau afiliati

O altă strategie eficientă de growth hacking este colaborarea cu parteneri din aceeaşi nişă sau care ar putea avea legătură cu a ta.

Un exemplu foarte bun este Samsung şi Dropbox.

În 2013, Dropbox a oferit clienţilor Samsung care au cumpărat un nou telefon sau un aparat foto 50GB gratuit timp de doi ani.

Planul gratuit era în mod normal de numai 5GB.

Strategia este că aceşti utilizatori se vor obişnui utilizând platforma Dropbox.

După cei doi ani va fi mai mult probabil să convertească faţă de cei care au auzit de Dropbox prin alte surse.

Dacă nu vrei să colaborezi cu altă companie, poţi să începi propiul program de afiliere.

Iniţierea acestei strategii constă în construirea unei reţele de persoane sau de companii care îţi vor promova produsul.

Spre exemplu, atunci când unul dintre utilizatorii lor face click pe link şi cumpăra produsul tău, îi vei plăti afiliatulului un procent de vânzări stabilit de tine dinainte.

cum-functioneaza-programul-de-afiliati

Aceasta modalitate este foarte eficientă pentru ca produsul tău să ajungă la mulţi oameni fără costuri de marketing în avans.

Bloggerii şi influencerii vor fi cei mai buni pentru programul tău de afiliere.

Efortul va fi doar la început, începe prin a crea o listă cu influenţatorii din nişa ta şi contactează-i.

Explică-le despre produsul tău, convinge-i să-l încerce şi apoi înscrie-i în programul tău pentru afiliaţi.

O să-ţi consume mult timp, dar va fi o economie mare la bugetul tău!

Dacă contactezi 100 bloggeri şi 10 publica un articol despre aplicaţia/produsul tău, este excelent.

În primul rând, ai primi 10 backlink-uri şi recenzii care vor deschide produsul tău către publicul din nişa ta.

În al doilea rând, nu te costă nimic să trimiţi acele emailuri, articolele respective vor fi scrise tot de bloggeri, toată munca va fi a afiliatului.

Asigură-te că preţul produsului permite să oferi comision din el şi să ai profit în continuare.

Dar dacă nu ai timp, poţi externaliza asta prin apelarea la un virtual assistant, vei găsi mulţi romani dispuşi să te ajute pe Upwork.

Sau dacă vrei ceva mai oficial, apelează la o agenţie de marketing, se vor ocupa ei de contactarea influencerilor.

8. Oferă free trial

Aici mă refer la startup-uri din industria IT.

Având o versiune gratuită a produsului tău, cu uzabilitate limitată, cunoascut sub numele de freemium, poate să fie o modalitate foarte eficientă de a dezvolta numărul de utilizatori.

Acest lucru funcţionează pentru tot felul de aplicaţii, de la jocuri ca Clash Royal până la streaming – Spotify.

Funcţionează atât de bine deoarece este foarte uşor să transformi vizitatorul în utilizator.

Este gratuit, deci dacă nu le va place experienţa nu vor pierde nimic.

Multe modele de freemium au reclame în produs/aplicaţie. Spotify le afiseaza in aplicatie, după câteva melodii îţi va reda o reclamă audio.

exemplu-reclama-spotify

Upgrade-ul la un plan plătit elimina toate reclamele şi oferă funcţii suplimentare, cum ar fi ascultarea offline.

exemplu-freemium-spotify

Acest model funcţionează foarte bine pentru app-uri.

Un alt exemplu este Slack, aplicaţie pentru companii.

Slack face uşoară comunicarea între colegi, setarea de reminduri pentru taskuri şi trimiterea de fişiere.

Acesta priveşte usurarea comunicarii când lucrezi.

Au un plan gratuit generos pe care mulţi utilizatori îl folosesc fără a simţi nevoia de a face upgrade.

În Iunie 2017, Slack avea 5 milioane de utilizatori freemium şi 1,5 milioane de utilizatori premium.

Au ajuns la acest număr destul de repede, acumulând cea mai mare parte a acestor 5 milioane de abonaţi numai în 2 ani, 2015 şi 2016.

grafic-crestere-slack-growth-hacking

Slack a folosit metoda freemium combinată cu marketingul word-of-mouth pentru a ajunge la acest număr de utilizatori.

Totul a început din SUA, unde startup-urile de tehnologie l-au favorizat. Creşterea globală s-a simţit din anul 2014.

Astăzi, majoritatea companiilor folosesc Slack.

Folosind această metodă împreună cu alte strategii de growth hacking din acest articol poate să-ţi aducă numai beneficii.

Concentrează-te pe conversia utilizatorului care foloseşte varianta gratuită şi îndrumă-l spre cea plătită.

9. Giveaway

Un giveaway este o modalitate excelentă pentru a atrage priviri asupra companiei tale, pentru a genera trafic şi de a obţine abonaţi relevanţi pe care îi poţi transforma apoi în clienţi.

Bine, numai dacă o vei face “că la carte”!

Înainte de a porni la drum, întreabă-te ce obiective ai:

  • Noi abonaţi
  • Mai mult engagement în social media
  • Mai mulţi followeri pe social media
  • Obţinere blacklinkuri
  • Mai mult engagement pe blog

Stabilindu-ţi scopul vei ştii ce fel de abordare vei lua mai târziu.

Ce vei oferi?

Giveaway-ul scump, cum ar fi produsele Apple, tind să atragă multă lume, dar publicul vizat s-ar putea să aibă cele mai noi tehnologii.

Alege un premiu care le va atrage atenţia!

Fă cadou ceva relevant publicului tău, ceva specific.

De exemplu, AirBnB oferă şedere gratuită într-o locaţie atrăgătoare.

metoda-airbnb-referali

Un magazin de haine ar putea oferi un tricou gratuit.

Un magazin de articole montane ar putea oferi o pelerină de ploaie sau un sac de dormit.

Ai înţeles “mecanismul”.

Concluzie

Marketingul startup-ului tău are nevoie de multă perseverenţă şi creativitate.

Probabil că nu ai un buget mare când începi şi totuşi trebuie să atragi clienţi.

Postările pe blog şi newsletterul reprezintă unele dintre cele mai eficiente forme de conţinut care generează potenţiali clienţi.

Growth hacking-ul nu trebuie să coste mulţi bani.

Unele strategii nu te vor costa nimic, cu excepţia timpului.

metode-importante-crestere

Poţi utiliza mai multe tactici cu costuri reduse, cum ar fi construirea unei liste de emailuri prin marketing de conţinut, parteneriatul cu o altă firmă din domeniu sau intierea propiului program de afiliere.

Fă tot ce este necesar pentru a obţine mai întâi lead-uri (persoane interesate de serviciile/produsele tale).

Oferă o versiune gratuită a produsului pentru a obţine mai mulţi utilizatori care trec de primul prag în funnel (pâlnie).

Concentrează-te pe ceea ce doreşte utilizatorul şi creează reclame plătite în aşa fel încât să nu reziste tentaţiei de curiozitate.

Poţi încerca toate tacticile din lume, dar dacă nu încerci să asculţi ce vrea de fapt utilizatorul, nu vei reuşi.

Care sunt metodele tale de growth hacking pe care le pui în practică acum?

Leave a reply:

Your email address will not be published.